Suflet de Artist

          S-a născut într-o dimineaţa de vara, în Oraşul Trandafirilor, oraş străbătut şi udat de apele liniştite ale Mureşului, copilărind pe Valea lui, ca târgumureşeancă.
          Îşi stabileşte prima legătura cu scena în clasa a VI-a, în şcoala generală, când, în cadrul unei serbări de Crăciun, cânta o colinda. Atunci a fost remarcată de persoane din lumea muzicii populare şi după acest moment ascensiunea în domeniu a fost asemenea unui lanţ:
          În anul 1994 intra în ansamblul artistic “Fântâniţa”, din Sântana de Mureş, cu care, are o serie de spectacole şi participă la festivaluri, în întreg judeţul.
Tot atunci începe colaborarea cu ansamblul “Minişireagul”, din Târgu Mureş, un ansamblu de copii de la Clubul Copiilor şi Elevilor, din oraş, unde activitatea creste în volum iar legătura cu muzica se consolidează.
          În 1995 devine solistă a ansamblului “Şireagul” din Tg-Mureş , cu care colaborează timp de aproape 10 ani şi alături de care participă la o adevărată activitate artistică: înregistrări, filmări, turnee, spectacole de amploare, având protagonişti pe aşii cântecului popular românesc, lucru care o ajută să dobândească multe cunoştinţe despre portul popular, despre culegerea şi păstrarea folclorului şi despre interpretare, şi să realizeze că, a fi solist nu mai este o joacă de copii de acum.
          În acelaşi an, participa cu ansamblul, la Festivalul de muzică populară de la Chişinău, Republica Moldova.

          Cu ocazia unui spectacol, îl cunoaşte pe regretatul profesor Vasile Conţiu, etnomuzicolog, un împătimit al folclorului, căruia îi datorează recunoştinţă toţi soliştii zonei. Ramona Fabian li se alătura în gânduri, deoarece nu puţine au fost învăţăturile şi îndrumările pe care le-a primit.
          În 1996 este prezentă a doua oară, în Republica Moldova, alături de ansamblu, la Festivalul din Rezina.

          Ambiţionată şi sfătuită de diverse persoane calificate şi specializate în acest domeniu, porneşte (cu bunica prin Mărăşeşti), în căutarea unor cântece uitate de lume, în casele unor bătrâni. Şi a găsit.
          Un pas important a fost (în anul 1996), înregistrarea câtorva cântece la Radio Tg-Mureş, cu doamna Maria Costea Lirca, redactor muzical de mare profesionalism, o bună cunoscătoare a folclorului romanesc în general şi a celui mureşean în special. Atunci a fost şi momentul când i-a dat să asculte cântecele culese şi înregistrate cu un reportofon pe o caseta. Doamna Lirca a notat fiecare melodie şi în dreptul fiecăreia, ceea ce trebuie lucrat la ea până la interpretarea ei în faţa publicului.
          Anul 1997, aduce prima mare realizare: debutul în Televiziunea Română, prima filmare, prima apariţie pe micul ecran. Emisiunea era realizata de Niculina Merceanu, şi intitulată pe atunci ,,De la lume adunate,,. Era încă o perioada în care nu existau televiziunile comerciale şi în care emisiunile de muzica populară erau numai cele transmise de Televiziunea Română.
          Tot în 1997 face alte înregistrări radio, la Tg-Mureş.
          Pe parcursul anilor de liceu, este an de an înscrisă de direcţiunea liceului la Concursul Judeţean de Cântece si Dansuri Populare, de unde s-a întors numai cu locul întâi.
          În 1999 intra la Facultatea de Drept din Tg Mureş, care o solicită mult, astfel că, legătura cu muzica se reduce la spectacole şi festivaluri.
          În anul 2001, îşi începe colaborarea cu ansamblul studenţesc “Cununiţa” de la Casa de Cultură a Studenţilor din Tg-Mureş.
          Un an mai târziu, în 2002, merge în turneu în Italia, cu ansamblul “Şireagul” la Festivalul de Folclor din Messina, Sicilia, având spectacole în fiecare seară timp de trei săptămâni, perioada în care învaţă să îmbrace costumul popular, impecabil, în mai puţin de 3 minute.

          În 2004 înregistrează câteva melodii populare noi, pe care le promovează şi cu care are priză la public, ambiţionând-o să se identifice tot mai mult cu muzica populară mureşeana. Încep invitaţiile la emisiuni de televiziune şi la filmări, la spectacole şi la manifestări populare, iar numele ei începe să fie cunoscut.
          Alte colaborări au fost cu ansamblul ,,Cununa Mureşeana,, din Târgu Mures, un ansamblu tânăr cu rădăcini vechi, o grupare mânata de dragostea pentru dans şi cântec românesc.
          Ca fiecare tânăr interpret, Ramona Fabian a trecut prin mai multe festivaluri-concurs, unde a întâlnit atât concurenţi talentaţi cât şi etnomuzicologi consacraţi, profesori şi folclorişti : Festivalul de muzică populară ,,Românii de pretutindeni,, -Turnu Severin, Festivalul de folclor ,,Flori de pe Mureş,, , « Floarea din grădină », Festivalul ,,Strugurele de aur,, de la Jidvei. Marele premiu obţinut de Ramona la ediţia jubiliară a Festivalului bistriţean ,,De Ispas la Năsăud,, în anul 2009, precum şi Diploma de Excelenţă primită cu aceeaşi ocazie, încununează încheierea unei etape din viaţa artistică, aceea de participare la concursuri.
          Colaborările de până acum cu Televiziunea Româna, prin realizatori ca Marioara Murărescu, Niculina Merceanu, Elize Stan, Maria Tănase Marin, reprezintă încă o apreciere a talentului Ramonei Fabian.

…Şi nu se poate cuprinde o activitate derulată în atâţia ani, în doar câteva rânduri...