IN SLUJBA DREPTATII

           Ramona Fabian a avut mereu rezultate bune la învăţătură, aşa încât nici nu s-a pus problema ca ea să nu urmeze studii superioare.
          Cu toate că era deja destul de implicată în muzica populară, toată familia ştia ca ea va merge mai departe, urmând sa absolve o facultate şi chiar să profeseze în domeniul pe care şi-l va alege. Aceeaşi convingere o avea şi ea. Exact acest lucru l-a şi făcut.
          Absolvă în anul 2003 Facultatea de Drept câştigând titlul de licenţiata în Ştiinţe Juridice şi începe imediat să profeseze în slujba dreptăţii, fiind şi astăzi consilier juridic.
          Dacă o întrebi pe Ramona unde crede ea că se intersectează cele doua activităţi sau dacă au vre-o legătura între ele, ea îţi va răspunde simplu : ,,în drept, interpretez legile, iar în muzică, cântecul. Nu au neapărat ceva în comun, dar nu se exclud reciproc şi nici nu pot să las una deoparte. Atât cântecul cât şi profesia studiată sunt parte din mine.,,
          Ca să întărească ceea ce susţine, Ramona a mai adăugat în mapa diplomelor, după încă doi ani de studii postuniversitare, în urma promovării examenului de disertaţie, diploma de masterand.
          Gândul care a mânat-o spre acest drum a fost acela că ar putea fi unul dintre oamenii care apăra dreptatea, care susţine adevărul şi îndepărtează falsul, minciuna şi prefăcătoria. Fiind de mica o persoana corectă, suferea atunci când vedea ca nu i se face cuiva dreptate. Cu toata cuminţenia unei fetiţe, asemenea situaţii o afectau atât de mult, încât se implica în apărarea celui nedreptăţit indiferent de consecinţele pe care le avea de suportat.
          Din păcate, după câte avea sa constate mai târziu, sistemul judiciar nu este neapărat apărătorul, promovatorul şi susţinătorul dreptăţii şi adevărului. Putere în stat, aproape la fel de contaminată ca celelalte, avea să-i arate fetitei de altă dată, că suferinţa va continua sub o alta formă: în multe procese câştigă cei care nu au dreptate şi pierd cei ce o au în mână.